Ympäristöasiat seurakunnassamme

Tätä sivua ollaan päivittämässä.

Kevätkauden 2020 aikana tälle sivulle kootaan tietoa ympäristöasioista seurakunnassamme, mitä toimia seurakunnassamme on tehty ympäristöasioiden ja maailman parantamiseksi. Esimerkiksi tällä hetkellä olemme laatimassa jätehuoltosuunnitelmia eri tiloihimme. Haluamme myös kaikessa toiminnassamme ajatella ympäristöä ja luomakuntaa hiukan pidemmälle.

Reilun kaupan seurakunta

Varkauden seurakunta on saanut käyttää nimeä Reilun kaupan seurakunta 28.10.2019 lähtien. Linkki kirkkoneuvoston pöytäkirjaan 8/2019, jossa päätös (Kn 113 §) asiasta.

Olemme sitoutuneet Reilun kaupan seurakunnan kriteereihin:

  • Seurakunta käyttää Reilun kaupan kahvia ja teetä kaikissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.
  • Seurakunta käyttää säännöllisesti myös joitakin muita Reilun kaupan tuotteita, kuten kaakaota, suklaata, jalkapalloja, ruusuja, tuoremehua jne. Tuotteet voivat vaihdella saatavuuden ja sesongin mukaan.
  • Seurakunta osallistuu kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin valtakunnallisiin Reilun kaupan kampanjaviikkoihin organisoimalla teemaan liittyvän tilaisuuden tai tapahtuman.
  • Seurakunta tiedottaa aktiivisesti Reilusta kaupasta ja ottaa Reilun kaupan huomioon eri työmuodoissa, kuten diakoniassa, lapsi- ja nuorisotyössä ja rippikoulujen oppitunneilla. Viestintää on myös se, että seurakuntalaisille kerrotaan ruokailun tai kahvittelun yhteydessä, että tarjolla on Reilun kaupan tuotteita.
  • Toimintasuunnitelmaan kirjataan, miten Reilua kauppaa edistetään vuoden aikana.

Ympäristölupaus

"Varkauden seurakunnassa vahvistamme yhteyttä ympäristöön, luomakuntaan ja toisiimme kestävillä valinnoilla. Kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuus ovat suuntaviivoja ja yhdessä toimien saamme muutosta aikaiseksi."

Ympäristölupauksen mukaisesti seurakunnan sähkösopimuksen kilpailutuksen yhteydessä sähkötuotannon ekologisuus otettiin yhdeksi valinnan kriteeriksi. Niinpä seurakuntamme ostaa uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä Turku Energia Oy:ltä vuosina 2021–2022.

Linkki kirkkoneuvoston pöytäkirjaan 10/2019, jossa päätös (Kn 136 §) asiasta.

Reilun kaupan pyöreä vihreän sininen logo vasemmalla, jonka vieressä oikealla teksti Reilun kaupan seurakunta.

Ympäristötyöryhmän puheenjohtaja