Varkauden seurakunta vuodesta 1932 vuoteen 2022

Valokuvanäyttely 90 vuoden kunniaksi.

Seurakunnan kehitysvaiheet kuvina vuodesta 1932 vuoteen 2021. Vuosiin on mahtunut paljon. Tämän näyttelyn on koostanut Savon ammattiopiston media-alan opiskelija Riina Karjalainen. Näyttelyn nimi voisi olla myös Pääkirkosta pieniin yksityiskohtiin, koska yksityiskohtiin ei välttämättä osaa aina kiinnittää huomiota.

Kuvat ovat kronologisessa järjestyksessä kiinteistöjen ja muistomerkkien rakennusvuosien mukaan.

Klikkaamalla kuvaa kuva avautuu suuremmaksi. Sivun alaosasta löydät tarkentavat selitykset kuviin.

Varkauden seurakunnan ensivaiheet koettiin 1800-luvun puolivälissä, jolloin Varkauden ruukki kuului Leppävirran seurakunnan piiriin. Elokuussa 1865 tuomiokapituli esitti Varkauden ruukinseurakuntaa perustettavaksi. Joulukuun 8. päivä 1865 senaatti teki päätöksen ruukinseurakunnan perustamisesta.

Kuvassa 38 (RK) on ensimmäisiä kirkonkirjoja.
”Ote Leppävirran kirkonkirjoista sen henkilökunnan mukaan,
joka keisarillisesti uudelleenkirjoitettiin 8. joulukuuta 1865,
muodostaen Warkauden uuden kirkonkylän.
Laatinut helmikuussa 1866 Daniel Frederic Walle”.

(Suomennos kirjan kannesta.)

Kuvassa 1 näkyy, mistä Varkauden seurakunta syntyi vuonna 1932, Joroisten ja Leppävirran seurakunnista. Aiemmin seurakuntien raja oli kulkenut nykyäänkin olemassa olevan Rajakadun kautta.

Varkauden vanha kirkko Päiviönsaaressa, valmistunut vuonna 1862, (kuva 2), laajennus vuonna 1896. Alkuvuosina toiminut myös kouluna. Opetus jatkui kirkossa vuoteen 1924 saakka, jolloin valmistui Tehtaan koulu ja opetus siirtyi sinne. Vanha kirkko jäi käytöstä pois vuonna 1939, kun uusi kirkko valmistui Savontielle. Vanha kirkko muutettiin sotavuosina liikuntasaliksi ja viimeisinä vuosina vanha kirkko tunnettiinkin nimellä Kuntola. Kirkko purettiin vuonna 1962. Vanhan kirkon kellotapuli oli valmistunut vuonna 1892 ja se siirrettiin nykyiselle paikalleen Pirttiniemen hautausmaalle vuonna 1939. Kuvat 3 ja 4 näyttävät muutoksen vuosien välissä.

Vanhalle kirkolle pystytettiin muistomerkki, pelkistetty kuvaus vanhasta kellotapulista ja kouluajoilta muistoksi jääneestä kellosta. Muistomerkki sijaitsee Päiviönsaaressa, Kauppatorin ja Evankujan välisellä kummulla. Se on pystytetty 4.11.1979. Suunnitellut Tuomas Kettunen. (Kuvat 5 ja 6).

Pääkirkon rakennustyöt aloitettiin peruskiven muurauksella 15. toukokuuta 1938, kirkko valmistui vuonna 1939. Kirkon on suunnitellut Martti Paalanen. Kirkon kellotapuli on 35 metriä korkea ja kirkon pääkäytävä on 45 metriä pitkä. Aluksi alttari oli koruton, mutta seinillä oli maalaukset, freskot, jotka maalattiin piiloon 1950-luvulla kirkossa tapahtuneen vesivahingon takia. Sen jälkeen kirkkoon valmistui tiettävästi pohjoismaiden suurin alttarifresko, 242 neliömetriä, ”Tulkoon sinun valtakuntasi” (1954), taiteilija Lennart Segerstråle. Freskoon on tuotu kerroksittain mm. Varkauden kaupungin tärkeitä elementtejä. Saarnatuoli on valmistunut vuonna 1939 ja on ollut alusta alkaen samanlainen. Niin myös suojelusenkeli tuolin päällä suojelemassa sekä tuolin sivuissa yksityiskohtaiset puiset reliefit, jotka kuvaavat Via Dolorosaa, Kärsimysten tietä. Reliefin on suunnitellut Toivo J. Korpi. (Kuvat 7-15.) Urut ovat valmistuneet myös vuonna 1939 Kangasalan Urkutehtaan rakentamina.

Varkauden seurakunta on saanut lahjoituksena vuonna 1950 Karjalaan jääneestä ja jatkosodassa tuhoutuneesta Äyräpään kirkosta mm. kaksi messukasukkaa, hopeisia ehtoollisastioita ja papinkappoja. Kasukat ovat nähtävillä pääkirkon eteisaulassa. (Kuvat 16, 18.)

Luttilan kappeli, siunauskappeli on koruton ja kaunis. Kappelin on suunnitellut Kalevi Väyrynen. Se on valmistunut vuonna 1952. Kappelin seinässä on Kalevi Väyrysen suunnittelema ja taiteilija Yrjö Kallosen toteuttama "Nuoruudesta vanhuuteen" kohoreliefi. (Kuvat 19-22.)

Kuvissa 38 ja 40 on kuvattuna yli 100 vuotta vanhoja kirkon kirjoja. (Kuva 40.)

Kangaslammin seurakunta on yhdistynyt Varkauden seurakuntaan vuonna 2005 kuntaliitoksen myötä. Kangaslammin kirkolla on oma historiansa. Alkuperäinen vuonna 1869 rakennettu Kangaslammin kirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1972. Uuden kirkon Kangaslammille suunnitteli Kaj Michael ja kirkko vihittiin käyttöön helluntaina 1973. Kirkon alttarilta löytyy Teuvo Tikkasen tekemät kolme rautaristiä vanhan kirkon isoista nauloista. Alttaritauluna on Eeva Ryynäsen tekemä ”Elämän puut” puuveistos. (Kuvat 33, 34, 35, 36.) Uudessa Kangaslammin kirkossa oleva kastemalja on tehty vanhan kirkon kivijalasta.

Könönpellon seurakuntakeskus on valmistunut vuonna 1953 ja Kuoppakankaan seurakuntakeskus vuonna 1965. (Kuvat 23-27.)

Seurakuntavirasto muutti nykyiselle paikalle Päiviönsaareen vuonna 2004. Se nimettiin ”Majakaksi”. (Kuvat 31, 32.) Aikaisemmin virasto sijaitsi pääkirkon kupeessa olevassa pappilassa, jossa edelleen toimii Hannunsali sekä pieni vihkikappeli. Pappila on valmistunut vuonna 1939. (Kuvat 41-44).

Keskityin näyttelyssä yksityiskohtiin, joihin ei välttämättä tule kiinnitettyä huomiota. Eräs kiinnostavimmista yksityiskohdista mielestäi on Hannusalin kappelissa sijaitseva kipsinen Pro Patria -veistos (kuva 44). Veistos on nimeltään ”Äiti maa”, taitelija Pekka Kontion käsialaa vuodelta 1962. Teos on ollut jaetulla ensimmäisellä sijalla kilpailussa Pirttiniemen sankarihautausmaan muistomerkistä.

Rakennukset ovat täynnä pieniä ja kauniita yksityiskohtia: Pääkirkon kellotapuli Kirkkolehdossa on kuuran peitossa kaunis (kuva 33), Kuoppakankaan seurakuntakeskuksen kirkkosalin risti (kuva 27), vihkikappeli kokonaisuudessaan, pääkirkolla kastepuu (kuva 17), johon tulee kaikkien seurakunnassa kastettujen lasten nimet.

Seurakunnalla on lukuisia muistomerkkejä ja patsaita. Eräs niistä on Kirkkolehtoon johdattava "He ovat ylösnousemuksen lapsia", taiteilija Taru Mäkinen vuonna 2003. Vanha ja uusi kuva on otettu eri vuodenaikoina ja eri vuorokaudenaikoina. Teos on puhutteleva. (kuvat 28 ja 29). Myös muualle haudatuille on omat muistokivensä, esimerkiksi Könönpellon hautausmaalla (kuva 47).

Kustaa Sarsa oli Varkauden seurakunnan ensimmäinen kirkkoherra (kuva 45). Tänään seurakunnan kirkkoherrana on Jarkko Piippo, nuorekas henkilö nuorekkaalla seurakunnalla (kuva 46).

Kuva 48 kuvaa mielestäni täysin Varkauden seurakunnan strategiasta nousevaa teemaa, Välittämisen vuodet.

Valokuvanäyttelyn rakentamisen myötä oivalsin, että maailma on kaikesta huolimatta kaunis (kuva 49).

 

Teksti:
Riina Karjalainen.

Kuvat:
Seurakunnan arkisto,
Riina Karjalainen (RK).