Kuka voi olla ehdokas seurakuntavaaleissa?

Ehdokkaaksi voi asettua konfirmoitu kirkon jäsen, joka

• täyttää 18 vuotta viimeistään 20.11.2022
  • on seurakunnan jäsen viimeistään 15.9.2022
  • antaa kirjallisen suostumuksen ehdokkaaksi asettumisesta
  • on kristillisestä vakaumuksestaan tunnettu
  • ei ole vajaavaltainen.

Kristillisestä vakaumuksesta tunnettu -ilmaisu kertoo siitä, että henkilö kuuluu kirkkoon ja on sitoutunut rakentamaan yhteisön tulevaisuutta. Kristillinen vakaumus ilmenee kullakin ihmisellä omalla tavallaan.

Vajaavaltaisuus tarkoittaa Suomessa oikeudellista asemaa, jossa henkilöllä ei lähtökohtaisesti ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Vajaavaltaisella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä sekä sellaista täysi-ikäistä henkilöä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi.

Ehdokas ei voi olla oman seurakunnan viranhaltija tai työntekijä.

Tutustu kirkon vaalijärjestykseen

Miten asetun ehdolle?

Seurakuntavaaleissa ehdokkaaksi asetutaan valitsijayhdistysten kautta. Ehdokkuudesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä nykyisiin luottamushenkilöihin tai seurakuntavirastoon ja tiedustella, mitä ehdokaslistoja on olemassa.

Mikäli sopivaa valitsijayhdistystä ei löydy, ehdokas voi myös perustaa oman. Listojen taustalla voi olla esimerkiksi herätysliike, poliittinen puolue, asuinalue tai muu ehdokkaita yhdistävä asia. Uuden valitsijayhdistyksen voi perustaa kymmenen äänioikeutettua saman seurakunnan jäsentä. Valitsijayhdistyksen perustamisasiakirjat (3 kpl, katso alla) toimitetaan täytettynä seurakuntavirastoon hyväksyttäviksi viimeistään 15.9.2022.

Varkauden seurakunnan kirkkovaltuusto - yhteystiedot

Valitsijayhdistyksen perustamislomake (pdf)

Valitsijayhdistyksen asiamiehen vakuutus (pdf)

Valitsijayhdistyksen ehdokkaan suostumus ja vakuutus (pdf)