Varkauden seurakunnan historiaa

Varkauden seurakunta aloitti toimintansa 1.1.1932, kolme vuotta Varkauden kauppalan perustamisen jälkeen. Sitä ennen silloisten A. Ahlströmin tehtaiden ympärille muodostunut Ruukin tehdasyhdyskunta, jonka seurakunta aloitti toimintansa alkuvuodesta 1866, kuului Leppävirran seurakuntaan. Varkauden seurakuntaan kuului sen alkuvaiheessa noin 10 000 jäsentä.

Varkaudessa vuodesta 1920 saakka tehtaanseurakunnan saarnaajana työskennellyt Kustaa Sarsa tuli suurella ääntenenemmistöllä valituksi Varkauden ensimmäiseksi kirkkoherraksi joulukuussa 1932. Oulun tuomiokapituli vahvisti valinnan tammikuussa 1933.

Varkauden hengellisen elämän keskuksena  toimi 1930-luvun alussa vanha kirkkorakennus. Väkiluvun kasvun ja seurakunnan työmuotojen monipuolistumisen myötä tila ei palvellut kauppalan hengellistä elämää parhaalla mahdollisella tavalla.

Varkauden pääkirkko.

Kellotapuli on 35 metriä korkea.

Varkauden uuden kirkon rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 1937. Martti Paalasen suunnittelema Varkauden pääkirkko valmistui syksyllä 1939. Kirkon alttarifreskolla on kokoa yli 240 m2, ja se on tiettävästi Pohjoismaiden suurin kirkkofresko. Sen on maalannut taiteilija Lennart Segerstråle vuosina 1953-54.

Aikansa alussa Varkauden seurakunta oli kaksikielinen. Ruotsin kielen käyttö seurakunnassa väheni vuosien saatossa, ja vuonna 1999 tehtiin päätös siitä, että seurakunnan virallinen kieli on suomi. Varkauden seurakunta kuuluu Rautalammin rovastikuntaan ja Kuopion hiippakuntaan.

Kangaslammin kappeliseurakunnan historiaa lyhyesti

Kangaslammin kirkko

Kangaslammin uusikirkko on saanut leikillisen lempinimen - Meidän Herramme liukumäki.

Kangaslammin rukoushuonekunta perustettiin 1862, muutettiin kappeliksi 1869 ja itsenäistyi Rantasalmen seurakunnasta omaksi seurakunnakseen 1894. Kylän maamerkkinä toiminut vuonna 1896 valmistunut puukirkkopaloi 1972. Uusi moderni kirkko valmistui 1974 arkkitehti Kaj Michelin piirrustusten mukaan.

Vuoden 2005 alussa Kangaslammin kunta liitettiin Varkauden kaupunkiin, ja liitoksen myötä Kangaslammin seurakunnasta tuli Kangaslammin kappeliseurakunta osaksi Varkauden seurakuntaa.

Rakennuslautakunnan jäsenet Oskar Valio ja Emil Laitinen kaatamassa ensimmäistä puuta kirkon rakennustöiden alkamisen merkiksi kesäkuussa 1937.

Varkauden uusi kirkko oli täynnä seurakuntalaisia pyhäinpäivänä 5.11.1939.