Häät
Parisuhde on ainutlaatuinen ja elämää rikastuttava lahja. Avioliitto antaa tarvittavan suojan sille, että voimme turvallisesti opetella elämään yhdessä ja jakamaan myös syvimpiä pelkojamme ja unelmiamme.
Avioliitto on Jumalan ihmiselle antamana tehtävänä Hänen erityisessä suojeluksessaan, ja kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä keskeisintä onkin Jumalan siunauksen pyytäminen liitolle. Alttarilta lähdetään arjen aallokkoon laillisina aviopuolisoina, seurakunnan rukousten kannattelemina ja Jumalan siunaamina. Tähän siunaukseen voi turvata myös suhteen vaikeissa vaiheissa.
Vihkivalmistelut
Avioliiton esteiden tutkinta
Avioliittoon aikovien on yhdessä pyydettävä avioliiton esteiden tutkintaa ennen vihkimistä. Esteiden tutkintaa täytyy pyytää viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkipäivää. Jos toinen puolisoista on ulkomaalainen, esteiden selvittely voi kestää pidempään, jopa viikkoja.Avioliiton esteiden tutkinnan tarkoitus on varmistaa, että avioliitolle ei ole lainmukaisia esteitä.
Avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä myös netissä.
Vihkipaikan ja -papin varaaminen
Voit aloittaa vihkijärjestelyt soittamalla toimistosihteerille, p. 040 183 1172 tai vierailemalla seurakuntavirastolla. Keskustelussa sovitaan vihkiaika, -paikka sekä pappi ja kanttori. Kirkko kannattaa varata hyvissä ajoin, jotta vihkiminen onnistuu toivomanasi päivänä. Voit esittää toivomuksen myös vihkivästä papista.
Kuulutukset kirkossa ja lehdissä
Seurakuntavirastossa sovitaan myös, missä kirkossa ja milloin vihkiparin avioliittoaikomus luetaan. Kirkossa kuuluttaminen ei ole pakollista, mutta siinä myös seurakunta liittää avioliittoon aikovat esirukouksiinsa. Vihkimisen jälkeen vihittyjen nimet julkaistaan myös Warkauden lehdessä ja seurakuntalehti Kotiviestissä, mikäli vihkipari ei toisin toivo.
Vihkitilaisuus
Vihkimisen toimittaa joko oman kotiseurakunnan pappi tai muu pappi, jonka vihittävät ovat tehtävään pyytäneet. Vihkipaikkana voi olla joko kirkko, kappeli, koti tai muu sopivaksi katsottu paikka. Voit tutustua seurakunnan omiin tiloihin katsomalla verkkosivujen tilaesittelyitä tai vierailemalla paikan päällä. Varmista tällöin seurakuntavirastosta, että ovet ovat auki.
Vihkimisen yhteydessä voidaan viettää morsiusmessua eli vihkijumalanpalvelusta, jossa tarjoillaan ehtoollinen. Toisaalta vihkiminen voi tapahtua myös aivan pienimuotoisesti. Vähimmillään vihittävien ja vihkijän lisäksi tarvitaan kaksi todistajaa.