Rippikoulu

Kerran elämässä koettu seikkailu, kirkon kasteopetusta, traditio... Rippikoulu on kaikkea tätä ja paljon enemmän. Rippikoulu käydään tavallisesti sinä vuonna, jona nuori täyttää 15 vuotta.

Seurakunnasta lähetetään kaikille kirkkoon kuuluville nuorille kirje, jossa heidät ja heidän huoltajansa kutsutaan rippikoulun infoiltaan.

Rippikoulua käydään noin vuosi ja se sisältää seurakuntaan tutustumista, kristilliseen oppiin syventymistä, jumalanpalveluskäyntejä ja huipentuu noin viikon mittaiseen leirijaksoon.

Leirijakson päätteeksi vietetään konfirmaatiojuhlaa kirkossa. Konfirmaatio on kasteen ja kastetun vahvistamista. Konfirmaatiossa nuoresta tulee täysivaltainen seurakunnan jäsen. Konfirmaatio antaa oikeuden kummin tehtävään ja osallistua itsenäisesti ehtoolliselle sekä olla täysi-ikäisenä ehdokkaana seurakuntavaaleissa. Rippikoululaisilta kysyttäessä tärkeimpänä oikeutena on pidetty kirkkohäitä.

Rippileirejä nyt ja syyslomalla 2020

Varkauden seurakunnan kolme rippikouluryhmää viettävät parhaillaan perusjaksoaan. Menneenä viikonloppuna toteutettiin pieni kysely neljän -vielä pitämättä olevan ryhmän huoltajille. Nykyinen suunnitelma on järjestää leirit syyslomalla. Korona-viruksen ennustettu ja enteilevä toinen aalto sai rippikoulutyön kuitenkin pohtimaan vaihtoehtoja aikaistamiselle että edes jonkunlaiset leirit - viikonlopun mittaisina - saataisiin toteutettua.
Kyselyn tulokset olivat selvät. Kyselyyn vastasi 61/80. Viikonlopun mittaista leiriä alkusyksyssä kannatti 23%, syyslomalla pidettävää pitkää leiriä kannatti 32% ja "molemmat vaihtoehdot käy" oli äänestänyt 45%.
Näin ollen syysloman leirejä jäämme odottamaan.
Rippikoulutyöstä vastaava Tiina Taavitsainen sanoo, että paras vaihtoehto pitkä leiri rippikoulun toteuttamisen puolesta onkin. Se on tasapuolinen muiden ryhmien kanssa, jotka riparin jo saavat hoidetuksi. Viikon mittaan pääsee "oikea" riparifiilis kehittymään ja mukavia muistoja syntymään!

Jos tautitilanne tuo rajoituksia syksyn mittaan, reagoimme niihin tarpeen mukaan. "Olemme ketteriä varioimaan toteutustapoja tarvittaessa," sanoo Tiina.

Rippikoulut poikkeusoloissa 8.5.2020 tiedote.

Tänään perjantaina 8.5. tämän vuoden rippikoululaisten vanhemmille lähetetään sähköpostikirje, jossa kerrotaan rippikoulujen järjestämisestä poikkeusoloissa.

Varkauden seurakunnassa olemme laatineet seuraavan suunnitelman rippikoulujen toteuttamiseksi. Olemme neuvotelleet muutoksista työntekijöiden ja seurakunnan luottamushenkilöiden kanssa, maan hallituksen ja Suomen ev.lut. kirkon yleisiä ohjeita noudattaen. Tahdomme toimia turvallisesti ja siksi kaikki leirit siirtyvät alkuperäisestä ajasta myöhemmin ja eri leiripaikoissa pidettäväksi. Myös työntekijämuutoksia tulee useampaan ryhmään tämän seurauksena.  Pyydämme huomioimaan, että tähänkin suunnitelmaan voi nopeasti tulla muutoksia, jos Covid-19 epidemia muuttaa turvallisuustilannetta maassamme.

MUUTTUNEET RIPPIKOULURYHMIEN AJAT ja PAIKAT:

Rippikoululeiri nro 3 ajalla 2.-7.8. Ruusuhovi, Rantasalmi

Rippikoululeiri nro 4 ajalla 2.-7.8. Ruusuhovi, Rantasalmi

Päivärippikoulu nro 5 ajalla 2.-7.8. Kuoppakankaan seurakuntakeskus

Rippikoululeiri nro 6 ajalla 11.-16.10. Ruusuhovi; Rantasalmi

Rippikoululeiri nro 7 ajalla 11.-16.10. Partaharju, Pieksämäki

Rippikoululeiri nro 8 ajalla 11.-16.10. Ruusuhovi, Rantasalmi (urheilu)

Rippikoululeiri nro 9 ajalla 11.-16.10. Partaharju, Pieksämäki

Leirijaksot lyhennetään yhdellä vuorokaudella normaalista suunnitelmasta. Leirin hinta alenee 100e > 80e ja kuljetuskuluja leirikeskuksiin ei tule. Viron leirin hinta alenee 180e > 160e.

Nuoren on mahdollista esimerkiksi terveydellisistä syistä vaihtaa leirimuotoinen rippikoulu päivärippikouluun. Päiväriparilla ei yövytä ja ollaan väljästi koolla. Mahdollisesta leirimuodon vaihdosta huoltajilta odotetaan yhteydenottoa 30.5. mennessä Tiina Taavitsainen / 0405568506. Muita ryhmävaihtoja leirien välillä emme voi tehdä.

Kesäaikana ja alkusyksystä yhteydenpito rippikoululaisiin jatkuu noin kerran kuukaudessa aina leirijaksoon saakka. Ryhmätapaaminen ja vanhempainilta tullaan järjestämään ennen perusjaksoa.

Konfirmaatiot tullaan pitämään leirin jälkeisinä viikonloppuina perinteisesti, jos se on turvallista. Konfirmaatioiden aikoja ei vielä ole lyöty lukkoon. Niistä tiedotamme mahdollisimman pian.

Lisätietoja rippikoululeireistä:
Rippikoulutyöstä vastaava työntekijä