Ristiäiset

Lämpimät onnittelumme vauvan syntymän johdosta! Seurakunnassa iloitaan jokaisesta syntyneestä lapsesta sekä vanhemmista, jotka pyytävät lapselleen kastetta.

Kasteessa lapsi liitetään kotiseurakuntansa jäseneksi ja Jumalan suureen perheeseen, Jumalan lapseksi. Tavallisesti lapsi kastetaan noin kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Kastetilaisuus voidaan järjestää seurakunnan tilojen lisäksi omassa kodissa tai muussa sovitussa paikassa. Kastepäivää vietetään yleensä viikonloppuna, mutta juhlan voi mainiosti järjestää myös muuna päivänä.

Voit aloittaa kastejärjestelyistä sopimisen soittamalla seurakuntaviraston toimistosihteerille, p. 040 702 7748 tai vierailemalla seurakuntavirastolla viimeistään kolme viikkoa ennen toivottua kastepäivää. Tällöin voit esittää toivomuksen esimerkiksi kastepapista, jonka kanssa käytännön järjestelyistä sovitaan vielä tarkemmin.

Jos vanhemmat eivät toivo toisin, kastetun lapsen nimi luetaan jumalanpalveluksessa ja seurakunta rukoilee hänen ja hänen läheistensä puolesta. Nimi tulee näkyville myös Warkauden lehteen ja seurakuntalehti Kotiviestiin.

Kastetun lapsen nimi lisätään lasilintuun, joka lentää Kastepuuhun Varkauden pääkirkossa. Seurakunta rukoilee kastetun lapsen puolesta.

Varkauden pääkirkossa olevan Kastepuun on kuvannut Juuso-Matti Paatsola.

ristiäiset

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku