Vauvan varpaat.

Ristiäiset

Lämpimät onnittelumme vauvan syntymän johdosta! Seurakunnassa iloitaan jokaisesta syntyneestä lapsesta sekä vanhemmista, jotka pyytävät lapselleen kastetta.

Ristiäiset ovat pienokaisen ensimmäiset omat juhlat! Ristiäisissä lapsi toivotetaan tervetulleeksi sukuun, perheeseen ja läheiseen ihmisjoukkoon sekä tietenkin omaan kotiseurakuntaan. Saamme yhdessä kokoontua iloitsemaan suuresta lahjasta – Jumalan luomasta ihmeestä. Juhlan voi järjestää kotona, mummolassa tai esimerkiksi seurakuntien tiloissa maksutta. Autamme mielellämme pienokaisen ensimmäisiin juhliin liittyvissä kysymyksissä!

Onnea ja siunausta!

Mistä aloittaa

Voit aloittaa kastejärjestelyistä sopimisen soittamalla seurakuntaviraston toimistosihteerille, p. 040 702 7748 tai vierailemalla seurakuntavirastolla. Tällöin voit esittää toivomuksen esimerkiksi kastepapista, jonka kanssa käytännön järjestelyistä sovitaan vielä tarkemmin.

Jos vanhemmat eivät toivo toisin, kastetun lapsen nimi luetaan jumalanpalveluksessa ja seurakunta rukoilee hänen ja hänen läheistensä puolesta. Nimi tulee näkyville myös Warkauden lehteen ja seurakuntalehti Kotiviestiin.

Kastetun lapsen nimi lisätään lasilintuun, joka lentää Kastepuuhun Varkauden pääkirkossa. 

Varkauden pääkirkossa olevan Kastepuun on kuvannut Juuso-Matti Paatsola.

Kummius on luottamustehtävä. Vanhemmat valitsevat lapselleen kummeiksi tärkeät aikuiset. Jokainen löytää oman tapansa olla kummi. Kastetulla lapsella tulee olla vähintään yksi kirkkoon kuuluva kummi.

Kummien valinta ja tehtävät

Lapsikaste on luterilaisessa kirkossa tavallisin tapa liittyä kirkon jäseneksi, mutta kasteelle voit tulla minkä ikäisenä tahansa. 

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku