Uutisia

Uutislistaukseen

Ulkoiluapua palvelukeskukseen - Kangaslammilla saadaan raitista ilmaa säännöllisesti

Naiset työntämässä kahta iäkkäämpää naista pyörätuoleilla.
Riitta Loikkanen (vas.) ja Anne Ikonen ulkoilevat Kangaslammilla säännöllisesti. Tällä kertaa mukaan lähtivät Iiris ja Ritva. Kuva: Sara Räsänen.

Juttu on julkaistu alunperin Kotiviestissä 7 / 2021.
Teksti: Tiia Klemettilä.

 

Kangaslammin palvelukeskuksessa ollaan käynnistelemässä uudelleen asukkaiden ulkoilutustoimintaa koronan jälkeen. Marraskuinen palaveri alkaa pienellä happihyppelyllä ulkona, kun lehden kuvausta varten lavastetaan ulkoilutustilanne.

– Ulkoilutusta ollaan jo tosi paljon kaivattu, Hanna-Leena Sutinen vs. palveluasumisen esimies Kangaslammin palvelukeskuksesta kertoo. Sutinen toivottaa vapaaehtoiset lämpimästi tervetulleiksi palaveriin ja toimintaan.

Mukana on kymmenen vapaaehtoista sekä seurakunnan diakoniatyöntekijä Pia Hosio. Kaikkiaan ulkoiluttajia on neljätoista. Osa on vasta-alkajia, osa on ulkoiluttanut palvelutalojen asukkaita vuosia. Yksi heistä on Kangaslammin ryhmän koordinaattori Riitta Loikkanen. Hän on tehnyt työuran kotihoidossa, mutta on eläkkeelle jäätyään jatkanut vanhusten luona vierailuja ”rakkaudesta vanhoihin ihmisiin” jo kahdeksan vuoden ajan.

– Olisin vielä varmaan hoitamassakin, jos vaan ilkeisin, Riitta nauraa.

Riitta asuu Varkaudessa, kuten moni muukin ryhmän vapaaehtoisista. Hän onkin jakanut vapaaehtoiset sellaisiin porukoihin, että kaikille löytyy kyyti kaupungista maalle ja takaisin. Juuri Kangaslammin palvelukeskuksen väkeä Riitta haluaa olla auttamassa, koska on Kangaslammilta kotoisin.

– Täällä on sellainen lämmin olo.

Vapaaehtoiset antavat tunteet tärkeydestä

Hanna-Leena Sutinen korostaa sitä, kuinka tärkeää toisten ihmisten kontakti palvelukeskuksen asukkaille on.

– Kun vapaaehtoiset tulevat asiakkaita varten tänne, siitä tulee tunne, että he ovat tärkeitä ihmisiä.

– Ulkoiluttamisessa on kysymys yhdenvertaisuudestakin. Kaikilla on pitää olla mahdollisuus päästä ulkoilemaan.

Kangaslammin palveluasumisyksikön pitkäaikaisessa palveluasumisessa on tällä hetkellä noin 20 henkilöä. Osa pystyy ulkoilemaan kävellen, osa pyörätuolin kanssa.

– Heitä, jotka ovat vain pelkästään vuoteessa, on meillä tosi vähän. Hyvät ja huonot päivät vaihtelevat, kuten meillä kaikilla.

Henkilökunta tulee vapaaehtoisia

Vapaaehtoiset käyttävät toistaiseksi asiakkaiden seurassa maskeja. He ovat vaitiolovelvollisia asukkaiden asioista, sillä palvelutalo on asiakkaiden koti. Hoitajat huolehtivat asukkaiden apuvälineistä ja ohjaavat vapaaehtoisia pyörätuolien käytössä.

Kangaslammilla on sitoutunut ja luotettava vapaaehtoisten ryhmä. Jos sää on huono, ulkoiluttajat tulevat palvelukeskukseen juttelemaan tai laulamaan. Pakkasraja on 15 pakkasastetta.

– Ollaan saatu tästä vapaaehtoisryhmästä apua isompiin tapahtumiinkin, Hanna-Leena iloitsee.

– Jos on mitä tahansa mikä hämmästyttää tai kummastuttaa, kannattaa jutella siitä henkilökunnan kanssa, hän vielä ohjeistaa vapaaehtoisia ennen kuin jatkaa palaverista muihin tehtäviin.

Kiinnostaako vapaaehtoistoiminta palveluasumisyksikössä asuvien ulkoilutuskaverina?
Ilmoittaudu mukaan Kangaslammin ryhmään Riitta Loikkaselle p. 040 828 4641.

Myös Varkauden kaupunki kaipaa vapaaehtoisia juttuseuraksi ja ulkoilukaveriksi kotihoidon asiakkaille.
Voit ilmoittautua tehtävään osoitteessa vapaaehtoistyö.fi/varkaus tai Mervi Lappalaiselle p. 044 444 2521.

31.12.2021 16.22