Uutisia

Uutislistaukseen

Bongaa pantapaita: vuoden 2022 synodaalikokous kutsuu papiston pohtimaan pelastusta

Kirkon tiedotearkisto - Julkaistu: 26.09.2022

Tiistaina 27.9.2022 kokoontuvat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit synodaalikokouksiin ympäri Suomen. Kokouksia järjestetään piispojen johdolla yhtä aikaa kirkon kaikissa yhdeksässä hiippakunnassa. Syyskuun viimeisellä viikolla näkyykin Turun, Tampereen, Oulun, Mikkelin, Kuopion, Seinäjoen, Helsingin ja Espoon katukuvassa poikkeuksellisen suuri määrä papin virkatunnuksia eli papin paitaa pitäviä pappeja. Synodaalikokous on vuosisatainen perinne, ja se järjestetään kuuden vuoden välein. Tänä vuonna kokousten teema on Pelastus.

Yli 3000 pappia kutsuttu - synodaalikokouksista vuorovaikutusta ja vertaistukea 

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa työskentelee noin 2000 seurakuntapappia. Lisäksi kirkon erityistehtävissä työskentelee noin 400 pappia ja muualla, esimerkiksi oppilaitosten ja järjestöjen tehtävissä noin 600 pappia. Myös eläkkeellä olevat papit kutsutaan lukuunottamatta Tampereen hiippakuntaa, jossa synodaalikokoukseen kutsutaan myös diakonian virkaan vihittyjä.

Vuoden 2022 synodaalikokousten teema Pelastus haastaa pappeja pohtimaan vaativiakin teologisia kysymyksiä, joilla on merkitystä paitsi papin myös kirkon muiden työntekijöiden arjessa. 

Teemaa käsitellään monesta eri näkökulmasta. Miten puhe pelastuksesta liittyy tähän maailmaan ja kirkon toimintaan siinä? Mitä tarkoitetaan kirkon missiolla, joka lähtee kaikkialta ja kohdistuu kaikkialle? Kun kirkossa, pappien saarnoissa ja kirkollisissa toimituksissa puhutaan pelastuksesta, niin mistä silloin puhutaan ja onko puhe ymmärrettävää aivan tavalliselle seurakuntalaiselle? 

Synodaalikokoukset pidetään tiistaina 27.9.2022. Oulun ja Porvoon hiippakunnissa kokoukset ovat matkustamisesta johtuen kaksipäiväisiä. Monissa hiippakunnissa järjestetään erilaisia etkoja tai jatkoja, joko verkossa tai livetapahtumina esimerkiksi rovastikunnittain. Yksityiskohtia tapahtumista sekä hiippakuntien yhteyshenkilöt löytyvät hiippakuntien synodaalikokoussivuilta, joihin linkit tiedotteen lopussa.

Synodaalikirjasta aineksia teologiseen vuoropuheluun

Synodaalikokouksia varten on usein kirjoitettu erillinen synodaalikirja. Aikoinaan kussakin hiippakunnassa saatettiin kirjoittaa oma synodaalikirja, mutta viime vuosikymmeninä synodaalikirjat ovat olleet yhteisiä kaikille hiippakunnille. Elokuussa 2022 julkaistussa synodaalikirjassa ”Pelastus” kuvataan pelastukseen liittyviä keskeisiä teologisia näkemyksiä. Kirjan ovat toimittaneet Niko HuttunenAnna-Kaisa InkalaKari KopperiMarko Marttila ja Terhi Törmä. Teos on verkossa suomeksi ja ruotsiksi, ja se palvelee kaikkia hiippakuntia. 

Pelastus – Synodaalikirja 2022Linkki avautuu uudessa välilehdessä Frälsning – Synodalavhandling 2022Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Kirjan voi myös ostaa painotuotteena Granon verkkokaupastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Puhetta pelastuksesta – synodaalipodcast

Puhetta pelastuksesta on Helsingin hiippakunnan tuottama podcast-sarja synodaalikirjasta. Jaksoissa syvennytään jokaisen kirjan 13 artikkelin teeman ympärille keskustelemaan, ja niissä on kussakin yksi artikkelin kirjoittajista haastateltavana. 

Linkki synodaalipodcasteihinLinkki avautuu uudessa välilehdessä  

Synodaalikokouksilla vuosisatainen perinne 

Synodaalikokouksen historia Suomessa ulottuu 1200-luvulle saakka. Helsingin hiippakunnan tuottamassa videossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä teologian tohtori Esko M. Laine esittelee synodaalikokouksen historiaa. 

Aamuhartaudet radiossa

Suomenkieliset hartaudet:  Tiistaisin 2.8.–27.9. klo 6.15 radiossa (Yle 1) ja Yle Areenassa.

Ruotsinkieliset hartaudet:  21.–30.9. välisenä aikana pastorit Janette LagerroosLucas Snellman ja Rebecka Stråhlman pitävät hartauksia Pelastus-teeman pohjalta. Andrum klo 6.54 ja Aftonandakt klo 19.15 Yle Vega ja Yle Areenassa.

Horisontti-ohjelma: Enemmän kuin taivaspaikkoja: tämän vai tuonpuoleinen pelastus? Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Alla linkit hiippakunnissa järjestettävien synodaalikokousten tapahtumasivuille. Esimerkiksi Tampereella kokousohjelmaan sisältyy myös avoin yleisötilaisuus Voimmeko pelastaa luomakuntaa?, jossa on mukana Helsingin yliopiston professori Markku Kulmala.

Turun arkkihiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäTampereen hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäOulun hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäMikkelin hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäBorgå siftLinkki avautuu uudessa välilehdessäKuopion hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäLapuan hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäHelsingin hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäEspoon hiippakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

26.9.2022 15.43