Uutisia

Uutislistaukseen

Kuvataidekoulussa maalataan pääsiäismunia

Pääsiäismunien maalareita.
Kurssilaiset ovat yhtä mieltä siitä, että kenestä tahansa on ikonimaalariksi!

Osa Soisalo-opiston kuvataidekoulun ikonimaalauskurssilaisista ovat syventyneet pääsiäisen alla pääsiäismunia maalaamiseen. Pääsiäismuna on pääsiäisen ilosanoman, ylösnousemuksen ja uuden elämän vertauskuva, joka maalaaminen on aikaa vievää, mutta palkitsevaa työtä.

Kurssilla niin munia kuin ikoneita maalataan periteisin menetelmin. Maallikko aivan hämmentyy, kun kurssilaiset luettelevat erilaisia ikonien ja pääsiäismunien maalaamiseen tarvittavia tarvikkeita: ruisleipää, valkosipulia, kananmunan keltuaista, valkoviiniä, vodkaa tai pirtua ja häränsappea sekä kirvan pissiä.

-Kaarevalle pinnalle mallin piirtäminen on vaikeampaa kuin tasaiselle pinnalle. Maalaamisvaiheessa taas eroa ei huomaa, kurssin opettaja Seija Juutilainen kertoo.

Pääsiäismuna.
Tärkeintä pääsiäismunien maalaamisessa on piirrustus, jonka päälle maalaaminen tehdään.

Itse maalaamisessa maltti onkin valttia. Työn valmistumiseen tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.

-Maalaaminen on sellainen rauhoittumisen tila hektisen elämän keskellä. Kauniit kuvat ja keskittyminen tekemiseen tuovat energiaa, kurssin osallistuja Anne Immonen kertoo.

-Maalattava Raamatun kertomus alkaa elämään ihan eri tavalla omassa mielessä, Laila Laakso jatkaa.

-Ikonin maalaus antaa paljon sisäisesti. Se on kuin rukoustilaan laskeutumista sivellin kädessä, jo pitkään ikonien maalausta harrastanut Pirkko Eronen pohtii.

Kurssin opettaja saa osallistujilta paljon kehuja. Mutta helpolla opettaja ei kuulemma kurssilaisia päästä ja usein lopputulos onkin todella upea, kun työtä on hiottu rauhassa valmiiksi.

Kaikki kurssilaiset ovat kuitenkin sitä mieltä, että kuka tahansa voi oppia ikoni- tai pääsiäismunamaalariksi.

-Kun tulin kurssille, en ollut pitänyt kädessäni kuin pullasutia ja nyt olen maalannut jo monta munaa sekä ikonia, Pirkko Eronen kertoo lopuksi.

 Jos kiinnostuit ikonien tai pääsiäismunien maalaamisesta syksyllä 2023 alkaa Soisalo-opiston kuvataidekoulussa taas uusi kurssi vasta-alkajille.

28.3.2023 14.50