KUA käynnistää alueellisen avustusoperaation Lähi-idässä – työn ensimmäinen vaihe tukee Libanonista Syyriaan paenneita
KUA auttaa Libanonista Syyriaan paenneita järjestämällä pakolaissuojia sekä tarjoamalla hätäaputarvikkeita ja psykososiaalista tukea. Työ Lähi-idässä laajenee lisää lähipäivinä eskaloituvasta kriisistä kärsivien auttamiseksi eri alueilla.
Kirkon Ulkomaanapu (KUA) aloittaa Lähi-idässä uuden laajan avustusoperaation, jonka tavoitteena on auttaa sotatoimien keskellä eläviä ja iskuja paenneita siviilejä eri alueilla.
Operaation ensimmäisessä vaiheessa autetaan Libanonista pakenevia siviilejä, joista merkittävä osa on naisia ja lapsia. KUA on myöntänyt työhön katastrofirahastostaan yhteensä 100 000 euroa Libanonista pakenevien ihmisten auttamiseksi Syyriassa.
“Gazassa vuosi sitten alkanut sota on nyt, kuten pelättiin, levinnyt ympäröiviin maihin. Kaiken keskellä on tärkeä muistaa, että kaikilla ihmisillä on oikeus suojeluun ja humanitaariseen apuun. Kirkon Ulkomaanavulla on alueella läsnäoloa ja luotettavia kumppaneita, joiden kanssa autamme tässä akuutissa kriisissä”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Tomi Järvinen.
Tilanne Gazassa eskaloitui vuosi sitten, kun Gazan aluetta hallitseva islamilainen vastarintaliike Hamas toteutti terrori-iskuja Israelin puolelle osana pitkään jatkunutta konfliktia. Iskuissa kuoli noin 1200 ihmistä, ja Hamas otti 251 panttivankia. Arvioiden mukaan Israelin sotatoimien seurauksena on kuollut 40 000 siviiliä ja lähes 100 000 on loukkaantunut.
Nyt Libanonissa ja Syyriassa käsillä olevan humanitaarisen kriisin taustalla ovat Israelin syyskuussa 2024 aloittamat sotatoimet Hizbollahia vastaan. Libanonista pakenee tällä hetkellä paljon ihmisiä myös Syyriaan, jossa Kirkon Ulkomaanapu työskentelee.
Moni pakenee väkivaltaisuuksia jo toistamiseen
Libanonin hallituksen arvion mukaan jopa miljoona ihmistä on joutunut jättämään asuinpaikkansa Libanonissa ja lähtemään pakolaiseksi. Lokakuun alkuun mennessä heistä yli satatuhatta on ylittänyt rajan Syyriaan, jossa humanitaarinen tilanne on ennestään haastava pitkään jatkuneen sodan ja vuonna 2023 tapahtuneen maanjäristyksen myötä.
Parhaillaan Syyriaan pakenevien joukossa on sekä libanonilaisia että syyrialaisia, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa useampaan otteeseen esimerkiksi taisteluiden, terroristijärjestön aiheuttaman uhan sekä maanjäristyksen vuoksi. Libanonissa on elänyt ennen syyskuun iskuja 1,5 miljoonaa syyrialaista pakolaista.
KUA:n Syyriassa alkava työ keskittyy ihmisten perustarpeiden täyttämiseen. Pakolaisille järjestetään toimivia pakolaissuojia ja heille jaetaan lämmikkeitä kylmenevän talven varalle. Paenneet saavat myös hygieniatuotteita, ja lisäksi heille järjestetään psykososiaalista tukea.
“Syyriaan paenneista noin 70 prosenttia on naisia ja lapsia. Konfliktia pakenevien joukossa on iäkkäitä ihmisiä ja vammaisia. Syyriaan saapuvien libanonilaisten ja syyrialaisten määrä on kasvussa, mutta Kirkon Ulkomaanapu on sitoutunut tukemaan heitä tarjoamalla hätäapua”, KUA:n Syyrian-maajohtaja Mazen Khzouz sanoo.
“Pidemmällä aikavälillä suunnittelemme koulunkäynnin mahdollisuuksien järjestämistä pakolaislapsille”, Khzouz lisää.
Operaatio laajenee lisää
Nyt aloitettu työ Libanonista paenneiden tukemiseksi Syyriassa on osa KUA:n laajempaa alueellista humanitaarista avustusohjelmaa.
Kirkon Ulkomaanapu jatkaa työtään Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa. KUA on myös aloittamassa avustustyön Gazassa, jossa sota jatkuu, vaikka maailman huomio on tällä hetkellä voimakkaasti Libanonissa. Työ tulee keskittymään koulutukseen hätätilanteissa ja psykososiaaliseen tukeen Gazan vaikeassa humanitaarisessa tilanteessa. Avustusoperaation tulevista vaiheista tiedotetaan erikseen tulevina päivinä.
Kirkon Ulkomaanavulla on ollut oma toimisto Syyriassa vuodesta 2019 ja jo ennen sitä alueelle toimitettiin apua kumppaneiden avulla. Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa Kirkon Ulkomaanavulla on ollut hankkeita vuodesta 2012 lähtien ja oma toimisto vuodesta 2016.
Uusi, alueen muuttuneeseen tilanteeseen vastaava humanitaarinen operaatio rakentuu jo olemassa olevien maaohjelmien yhteyteen.
1.10.2024 16.36