Uutisia

Uutislistaukseen

Ekopaasto kutsuu mukaan vaalimaan vettä 17.2. alkaen

Tiedote. Julkaistu: 10.02.2021, 09:25
Kirkon viestintä

Ekopaasto-kampanja käynnistyy jälleen tuhkakeskiviikkona, joka tänä vuonna on 17.2. Jo kymmenettä kertaa järjestettävä kampanja jatkuu 3.4. saakka. Seuraavana päivänä juhlitaan pääsiäistä ja paaston päättymistä. Ekopaastossa innostetaan suomalaisia mukaan kestävän kehityksen huomioivaan elämäntapaan, joka samalla hillitsee myös ilmastonmuutosta.

Tänä vuonna Ekopaastossa vaalitaan vettä ja vesistöjämme, jotta myös tulevat sukupolvet voisivat nauttia puhtaista vesistöistä. Käytännön vinkkejä ja tietoa tarjoavat Baltic Sea Action Group, HSY, Martat, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen Ympäristökeskus.

”Ympäristö, vedet ja luonto eivät tunne rajoja. Se, mitä teen kotona tai mökillä, vaikuttaa kokonaisuuteen”, Kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen summaa.

Jokainen voi arjen valinnoilla vaikuttaa vesistöjen puhtauteen

”Suomen ympäristökeskus haluaa kampanjassa nostaa esiin viime aikoina maailmanlaajuisesti paljon huolta herättäneen aiheen, roskaantumisen, ja erityisesti muovit sekä niiden mahdolliset ympäristövaikutukset. Ongelman ratkomiseen tarvitaan laajaa yhteistyötä erilaisten toimijoiden ja viranomaisten välillä, mutta haluamme tutkimustiedon avulla myös lisätä ihmisten tietoisuutta muovien ympäristövaikutuksista ja näin estää roskien päätymistä luontoon ”, tutkija Päivi Fjäder Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.

”Tiedämme, että jokainen voi vaikuttaa sillä, mitä syö. Itämeren tilaan vaikuttaa, miten ruoka on tuotettu. Ruokakaupassa voit tehdä valintoja, jotka auttavat Itämerta. Osta lähellä tuotettua ja vältä hävikkiä. Suosi kasviksia, syö kalaa ja jos syöt lihaa, niin suosi laitumella kasvatetun eläimen lihaa", Baltic Sea Action Groupin hallituksen puheenjohtaja Saara Kankaanrinta vinkkaa.

”Vesistöjen puhtauteen voimme vaikuttaa jokainen arjessamme käyttämällä ja huoltamalla kestävästi vaatteitamme ja tekstiilejämme”, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä sanoo. Hän painottaa, että ekologisin vaate löytyy jo valmiina vaatekaapista ja kehottaa ostamaan uusia vaatteita harkiten ja vain tarpeeseen.

Ympäristöasiantuntija Marika Visakova Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY) muistuttaa, ettei biohajoava pakkaus hajoa luonnossa kuten teollisissa prosesseissa, ja siksi on tärkeää, ettei pakkauksia päädy luontoon.

”Suomessa jätehuollon järjestäminen on erittäin hyvällä tolalla. Roskiksia ja kierrätysmahdollisuuksia on, kunhan niitä muistetaan myös käyttää”, Visakova sanoo.

Kampanja näkyy erityisesti somessa tänä vuonna (#Ekopaasto). Vinkkejä omaan paastonviettoon löytyy Ekopaaston Facebook- ja Instagram-tileiltä, joihin päivitetään vinkkejä ja tietoa useita kertoja viikossa kampanjan ajan.

 

Tutustu Ekopaastoon:
ekopaasto.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Ekopaasto FacebookissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Ekopaasto InstagramissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Ekopaasto TwitterissäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

15.2.2021 08.00