Uutisia

 

Uutislistaukseen

Uudet kausityönjohtajat aloittivat työssään

26.4.2021 10.06

Mies ja kaksi naista seisovat kädet selän takana hymyillen parin metrin päässä toisistaan.
Pauli ja Emma (kesk.) ovat olleet tyytyväisiä puutarhurilta saamaansa perehdytykseen.

Puutarhureiksi halutaan sellaisia ihmisiä, jotka pitävät kasveista, tykkäävät tiimityöstä ja kykenevät työskentelemään ulkona erilaisissa sääolosuhteissa. Ammattilaiset hoitavat, uudistavat, istuttavat, rakentavat ja leikkaavat. Kasvuolosuhteet vaihtelevat ja kasvien menestymistä eri paikoissa on joskus vain kokeiltava.

– Kun saa tehdä töitä koko kehollaan, keho ja mieli pysyy kunnossa, toteaa ensimmäistä kesää kausityönjohtajana aloittanut puutarhuri Pauli Liuski. Hän on työskennellyt kausityöntekijänä Varkauden seurakunnassa jo viitenä aiempanakin vuotena. Kun Paulilta kysyttiin kiinnostusta kausityönjohtoon, hän ei miettinyt hetkeäkään vaan suostui heti.

Paulin työparina, uutena kausityön tiiminvetäjänä, aloitti puutarhuri Emma Lallukka. Emma tuuraa Paulia tarvittaessa ja perehtyy kausityön johtajan tehtäviin. He ovat työskennelleet yhdessä ennekin: neljä vuotta sitten, kun Emma oli työkokeilussa hautatoimessa ”Paulin opissa”. Samana syksynä alkoivat puutarhuriopinnot Tampereella. Pauli on valmistunut Mikkelistä.

Ei vain puuhastelua puutarhassa

Perehdytys tehtäviin alkoi 19.4. Yhdessä on keskusteltu niin käytännön toiminnoista kuin käytöstavoistakin. Ihmisiä ei jututeta ja tervehditä kädet puuskassa, omaisten kanssa ollaan läsnä. Myös Ekokompassin periaatteet on otettu hyvin haltuun hautausmaiden perustyössä. Siellä muun muassa lajitellaan tehokkaasti ja työkoneissa on akkukäyttöisiä vaihtoehtoja. Rikkoutuvien polttomoottorikäyttöisten tilalle hankitaan vastaavat sähkökäyttöiset, jos mahdollista.

– Akkujen kesto on parantunut tuntuvasti. Työntekijälle ei tule samalla tavalla melu- ja hajuhaittoja eivätkä akkukoneet paina yhtä paljon kuin polttomoottorikoneet, Pauli ja Emma summaavat. Erityisesti ruohonleikkuri saa kiitosta.

Hautausmailla työskentely ei ole vain puuhastelua puutarhassa. Välillä työ on hyvinkin raskasta ja ergonomiaan on syytä kiinnittää huomiota. Paulia innostaa erityisesti työskentely elävien materiaalien kanssa, luonnon kauneus sekä luonnon kasvun ja elinvoimaisuuden edesauttaminen. Emma iloitsee siitä, kun tietää hautausmailla kävijöiden nauttivan näkemästään. Hän kokee asiakaspalvelun olevan hänen juttunsa.

– Se tuo iloa, kun saa neuvottua ja autettua hautausmaalla kävijöitä. Hautausmailla saa yllä pitää arvokasta ympäristöä. Siellä käydään läpi kaikkien tunteitten ollessa läsnä.

Vapaa-ajallakin viihdytään luonnossa

Pauli ja Emma viihtyvät luonnossa vapaa-ajallakin.

– Vaellan ja kalastan. Kun lähden ulkoilemaan, menen metsään. Luontopolkuiluun liittyy myös ruoanlaitto. Varkaudesta löytyy hyviä paikkoja 30 kilometrin säteellä.

– Tykkään olla luonnossa ja mökillä. On tietenkin eri asia liikkua metsässä, mutta onneksi on olemassa myös lähiluontoa, jota ylläpidetään ja huolletaan, Emma toteaa mielessään monen kuntoiset ja autottomat.

Mihin ja mitä katsomaan Pauli ja Emma veisivät Varkauteen tulevat matkailijat, jotka eivät tunne kaupunkia?

– Ämmänkoskelle, molemmat vastaavat hetken mietittyään.

– Luontopolku ja Kämärin seutu on helppokulkuista. Siinä näkee, minkä ympärille kaupunki on muodostunut ja kuitenkin, miten lähellä luonto on.


Kausityönjohtajat aloittivat 19.4.2021.
Lisää kausityöntekijöitä aloittaa 26.4. ja 3.5. 
Osa aloittaa vielä kesäkuussa.