Uutisia

Uutislistaukseen

Hautausmaakatselmus on suoritettu

Pirtinniemen hautausmaa.

Pirtinniemen sankarihautausmaan ylisuuriksi kasvaneiden kuunliljojen juurakot jaetaan neljään osaan. Varkautelaiset voivat noutaa juurakoita omaan käyttöönsä keskiviikkona 31.8. klo 9 alkaen hautausmaalta.

Tänä vuonna hautausmaakatselmus suoritettiin Kangaslammin hautausmailla, Könönpellon hautausmaalla, Kirkkolehdossa sekä Pirttiniemen sankarihautausmaalla. Katselmukseen olivat kutsuttuina hautainhoitorahaston ja kirkkoneuvoston jäsenet. Seurakuntapuutarhuri Kirsi Kortelainen esitteli kuluvan kauden saavutuksia ja työsuorituksia. Osallistujat pääsivät myös seuraamaan haudankaivuuta Rauhalan hautausmaalla Kangaslammilla.

Lepolan hautausmaalla E-alueen kulmassa kasvaneet puut ja risukot oli kaadettu. Nyt alue oli siisti ja valoisa. Lepolasta ja Rauhalasta oli tänä kesänä poistettu yhteensä noin 150 hautamuistomerkkiä eli hautakiveä, joiden hautojen hoitajia ei oltu tavoitettu tai haudanhoitajat eivät enää jatkaneet haudanhoitosopimusta. Hautakivien poistamista ei tehdä nopeasti tai kevyin perustein. Hyvin vanhoja hautakiviä pyritään jonkin verran myös säilyttämään kulttuurillisista syistä. Suurin osa nyt poistettavista kivistä haudataan maahan. Se on ekologisempaa, kuin painavien kivien kuljettaminen murskattavaksi.

Lepolassa keskustelua heräsi korkeista istutuksista. Seurakunta toivoo, että haudanhoitajat istuttaisivat haudoille matalia, korkeintaan 50 senttimetrin korkuisia kasveja. Korkeat kasvit haittaavat haudanhoitoa ja peittävät hautakivet. Erityistä ihastusta herättivät Kangaslammin sankarihautausmaan kesäbegoniat, joiden loisto on ahkeran nyppimisen ansiota.

Rauhalan hautausmaalla keskusteluihin nousi tuhkahautauksien yleistyminen. Vuoden alusta Varkauden seurakunnassa on ollut 197 hautausta, joista 109 tuhka- tai uurnahautausta ja 88 arkkuhautausta. Pääasiassa varkautelaiset tuhkataan Kuopion krematoriossa.

Könönpellon hautausmaalla oltiin uudistamassa kulkuväyliä. Käytäville tuodaan karkeaa sepeliä ja kivituhkaa, maa tiivistetään täryttämällä. Aiemmin kesällä kuusiaitojen väleihin oli lisätty verkkoaitaa, jotta kuusiaidan läpi ei enää oikaista parkkipaikalta. Oikopolut ovat kulkeneet hauta-alueiden läpi.

Pääkirkon vieressä Kirkkolehdossa seurakuntapuutarhuri kertoi hyviä uutisia niille, jotka ovat odottaneet muistolaatoista tehdyn valtuustoaloitteen etenemistä. Tarjouspyynnöt uusien laattojen materiaaleista ja kiinnitysmahdollisuuksista on lähetetty ja osa tarjouksista on jo saatu. Osallistujat pääsivät tutustumaan tulleisiin tarjouksiin.

Pirttinimen sankarihautausmaalla suoritetaan perennojen jako tulevalla viikolla. Kirjokuunliljojen lehtiä on jouduttu leikkaamaan useaan otteeseen tänä kesänä muistomerkkien edestä.

– Keskiviikkona 31.8. kello yhdeksän alkaen varkautelaiset voivat käydä noutamassa kirjokuunliljojen jaettuja osia omaan käyttöönsä.

25.8.2022 09.45